Ontslag

Heeft u..

  • Een advocaat nodig voor uw ontslag zaak?
  • Een arbeidsrechterlijk conflict?
  • Een vraag over een loonvordering?
  • Juridische hulp nodig als werkgever?

Omnius helpt u verder!

arbeidsrecht intakebalie arbeidsrecht whatsapp

Ontslag

Door ontslag komt een einde aan het dienstverband. Een werknemer kan zelf ontslag nemen of kan ontslag krijgen van de werkgever. Ontslag is voorts te onderscheiden in een aantal procedures:

  • Het ontslag met wederzijds goedvinden (beëindigingsovereenkomst)
  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag via het UWV
  • Ontbindingsprocedure bij de kantonrechter

In welke procedure u ook verzeild bent geraakt, een Omnius advocaat kan u in alle zaken juridische bijstand bieden. Neem contact op met Omnius om uw zaak vrijblijvend te bespreken.

Ontslag met wederzijds goedvinden

De werknemer en de werkgever kunnen samen besluiten het dienstverband te beëindigen. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Samen kunnen ze de voorwaarden van het ontslag bespreken, onderhandelen en vastleggen. Een ontslagvergoeding is een belangrijk deel van de overeenkomst. Een advocaat kan namens u de beëindiging onderhandelen en ervoor zorgen dat een goede ontslagvergoeding wordt overeengekomen. Bovendien behoudt u uw recht op een WW-uitkering als het ontslag volgens de regels wordt afgehandeld.

Ontslag op staande voet

Vanwege een dringende reden kan de werknemer of de werkgever het dienstverband per direct opzeggen. Een dringende reden is bijvoorbeeld diefstal, fraude of het gebruik van geweld op de werkvloer. Als u op staande voet bent ontslagen is het verstandig een advocaat in te schakelen. Vaak blijkt achteraf dat het ontslag niet volgens de regels is gegeven. U bent dan niet ontslagen en u kunt aanspraak maken op loon. Meestal is herintreding op uw werk niet mogelijk meer en kunt u aanspraak maken op schadevergoeding. Een advocaat staat u graag bij.

Regulier ontslag via UWV

Een reguliere ontslagaanvraag wordt door de werkgever ingediend bij het UWV WERKbedrijf. Dit is een schriftelijke procedure welke enkele weken in beslag neemt. In het verzoek vraagt de werkgever het UWV WERKbedrijf toestemming te verlenen om de arbeidsovereenkomst met de werknemer op te mogen zeggen (ontslagvergunning).

Ontbindingsprocedure (kantonrechter)

Als ontslag via een van bovenstaande procedures niet mogelijk is, kan het dienstverband toch worden beëindigd via de kantonrechter. Soms is een beroep op de rechter de juiste keuze als het gaat om:

Verstoorde arbeidsrelatie

Kennelijk onredelijk ontslag (door niet inachtneming opzegtermijn, of opzegging zonder ontslagvergunning)
De inzet van een advocaat bij de kantonrechter is niet verplicht, maar wel aan te raden. Het gaat immers om uw baan of dienstverband en dat wilt u wel zo goed mogelijk regelen. Bovendien heeft een advocaat alle benodigde juridische kennis om uw zaak tot een goed einde te brengen.

Stel uw vraag via 088 - 374 79 13 of vul het contactformulier in